Learn Forensic Logo
CERTIFICATE
  • Home
  • Institute
    • Vision & Mission
    • Achievements
    • Our Associates
    • Our Faculty
    • Our Presence
    • Learning Presence
    • Student Speaks
    • Career
    • Blogs
  • Courses
    • Associate Degree Program
    • Foundation Courses
    • Value Added Courses
    • Professional Courses
    • Classroom Courses
  • Internship
    • Lab Based Internship
    • Online Internship
  • Training
    • Corporate Training
    • Onsite Training
    • Hands on Training
    • Online Training
  • Admission
    • Upload Documents
    • Terms & Conditions
  • Events
    • Forensic Events
    • Quiz Zone
    • Work Gallery
    • Visual Gallery
  • Reach Us
  • Home
  • Blog Details
  • Forensic Science
  • Crime Scene Investigation
  • Criminology & Victimology
  • Cyber Forensics
  • Cyber Security & Law
  • DNA Fingerprinting
  • Document Examination
  • Fingerprint Analysis
  • Forensic Accounting
  • Forensic Anthropology
  • Forensic Ballistics
  • Forensic Biology
  • Forensic Biometrics
  • Forensic Drugs Analysis
  • Forensic Engineering
  • Forensic Entomology
  • Forensic Medicine & Toxicology
  • Forensic Odontology
  • Forensic Photography
  • Forensic Psychology
  • Insurance Investigation
  • Private Investigation
  • Wildlife Forensics

DNA Phenotyping

October 25, 2025 BY Mani

DNA Phenotyping Quiz Crafted By-

Mani


Introduction to DNA Phenotyping

Forensic DNA Phenotyping refers to the prediction of appearance traits of unknown sample donors, or unknown deceased (missing) persons, directly from biological materials found at the scene. “Biological witness” outcomes of Forensic DNA Phenotyping can provide investigative leads to trace unknown persons, who are unidentifiable with current comparative DNA profiling. This intelligence application of DNA marks a substantially different forensic use of genetic material rather than that of current DNA profiling presented in the courtroom.


Let's look at the questions and their answers. 


Ques 1. Which human DNA quantitation standard was released by NIST for use in forensic laboratories in 2007?

a) SRM 2372

b) SRM 2513

c) SRM 2317

d) SRM 2732

Answer-a) SRM 2372


Ques 2. The term “stutter” is usually used for DNA fragments that are

a)One repeat unit shorter than the expected band

b)Two repeat units shorter than the expected band

c)Five repeat units longer than the expected band

d)Three repeat units longer than the expected band

Answer- a) One repeat unit shorter than the expected band


Ques 3. STR DNA analysis can help in determining which of the following ? 

a) Age of an individual 

b) Race of an individual 

c) Sex of an individual 

d) Height of an individual

Answer-c)  Sex of an individual 


Ques 4. The rate of migration of DNA within an agarose gel in the gel electrophoresis technique is primarily based on __________. 

a) The volume of the DNA sample loaded 

b) The size of the DNA fragment 

c) The number of DNA fragments 

d) The negative charge of the DNA

Answer-b) The size of the DNA fragment 


Ques 5. Which of the following reagents are used for precipitating DNA ? 

a) Ethanol 

b) Methanol 

c) Chloroform 

d) Phenol

Answer- a) Ethanol 


Ques 6. An uncle is considered to be a ____________ relative of his nephews and nieces. 

a) First degree 

b) Second degree 

c) Third degree 

d) Fourth degree

Answer- b) Second degree


Ques 7. Microsatellites are 

a) Inactivated (methylated) chromosomes 

b) Inactivated (RNA "painted") chromosomes 

c) Repeated short sequences of DNA 

d) Small fragments of DNA

Answer- c) Repeated short sequences of DNA 


Ques 8. The frequency of crossing over between any two linked genes is 

a) Different between males and females. 

b) Determined by their relative dominance. 

c) Proportional to the distance between them. 

d) The same as if they were not linked.

Answer- c) Proportional to the distance between them. 


Ques 9. These markers help in determining disputed paternity between father and son, except

a)Y-STR

b)Autosomal DNA

c) mtDNA

d) ABO grouping

Answer- c) mtDNA


Ques 10. Ultra – violet rays are known to damage DNA on its exposure due to 

a) Breaking of bonds between G and C 

b) Formation of thymine-thymine dimers 

c) Formation of primer-dimer 

d) Extension of non-coding regions 

Answer- b) Formation of thymine-thymine dimers 


Share on

Verify Certificate

Do you have a valid certificate?

Logo

A-14, Mahendru Enclave
Model Town, Delhi-110033
Telephone: 011- 47074263
Mobile:+91-7303913002
E-mail: info@sifs.in

TRAINING & INTERNSHIP
  • Lab Based Internship
  • Online Internship
  • Hands on Training
  • Online Training
FORENSIC COURSES
  • Associate Degree Program
  • Foundation Courses
  • Professional Courses
  • Value Added Courses
USEFUL LINKS
    Privacy Policy
  • Refund Policy
  • Terms & Conditions
  • Disclaimer
Modal title